top of page

Piroplazmoze

Piroplazmoze – kažokzvēru, lapsu, suņu slimība, kura var parādīties neatkarīgi no dzīvnieka vecuma. Tai ir sezonas raksturs. Galvenie piroplazmozes simptomi ir: gļotādas un ādas dzeltēšana, tumšs urīns, elpas trūkums, patoloģiska temperatūras pazemināšanās, vājums, nespēja stāvēt uz ķepām, drudzis.

Simptomātika: ļenganums, vājums, ēstgribas zudums, elpas trūkums, urīns var krasi mainīt krāsu uz tumši sarkanu vai pat melnu, drudzis, pēkšņas ķermeņa temperatūras izmaiņas.


Piroplazmozi provocē vienkāršākie iekššūnu Babesia canis veidi, kuri nonāk dzīvnieka organismā caur ērces kodumu. Pēc inficēšanās, līdz pirmajiem simptomiem paiet no 10 līdz 21 dienai. Suņu slimība parasti sākas akūti vai subakūti, ļoti reti pāriet hroniskā formā. Uzreiz pēc slimības simptomu atklāšanas nepieciešams uzsākt adekvātu terapiju, pretējā gadījumā dzīvnieks ies bojā.

Veterinārā klīnika Ami’s veic piroplazmozes ārstēšanu izmantojot mūsdienīgas efektīvas metodes un ārstnieciskos preparātus.


Slimības uzliesmojums tiek novērots pavasara-vasaras periodā, šajā laikā ērces aktīvi vairojas. Rudenī inficēšanās ar piroplazmozi būtiski samazinās. Dzīvnieki cieš no šīs slimības visur, kur ir ērces, turklāt infekcijas riskam ir pakļauti ne tikai klaiņojoši suņi, bet arī mājdzīvnieki, īpaši izbraukumos pie dabas.


Pēc tam, kad babēzijas sāk vairoties, dzīvnieka asinīs notiek eritrocītu masveida bojāeja, hemoglobīna atbrīvošanās, kas noved pie hipoksijas, anēmijas un asinsrades traucējumiem kopumā.



Visi šie procesi noved pie tā, ka dzīvnieks

  • kļūst apātisks, vājš

  • zaudē apetīti

  • parādās elpas trūkums

  • Urīns strauji maina krāsu: var būt gan tumši sarkans, gan brūns, gan gandrīz melns.

  • Āda un gļotāda iegūst dzeltenu nokrāsu

  • Tajā laikā, kad parazīti atstāj sarkanās asinsšūnas, dzīvniekam ir drudzis, temperatūra strauji paaugstinās līdz 41-42 grādiem, tad tikpat strauji krīt, bieži vien zem normas robežām (33-35 grādiem)

  • Organisms reaģējot uz šiem procesiem, ieslēdz aizsardzības mehānismus, kas var izraisīt hemolītisko anēmiju.

  • Slimību pavada asinsvadu porainība, kas noved pie asinsizplūdumiem uz ādas un gļotādas.

  • Visi šie procesi provocē organismā vielmaiņas traucējumus, iekšējie orgāni ievērojami palielinās izmēros, organisma vide kļūst skāba (acidoze).

  • Dzīvnieks iet bojā no plaušu tūskas, nieru mazspējas, stipras intoksikācijas.

Gadījumā, ja Jūs ievērojāt savam mīlulim vienu vai vairākus šādus simptomus, tā ir piroplazmoze – nekavējoties meklējiet veterināro palīdzību!

Ārstēšanas iznākums ir atkarīgs no tā, cik ātri tiks sniegta medicīniskā palīdzība, tāpēc nekavējieties. Veterinārā klīnika Ami’s dod Jūsu dzīvniekam lielas izredzes izārstēties.

Comments


bottom of page