top of page

Tavs mājdzīvnieks paliek mājās viens? Mājdzīvnieka separācijas trauksme: 6 padomi, kā palīdzēt pielāgoties laikam vienatnē.


Kad dzīve pēc bezrūpīga kopā būšanas laika vasarā atgriežas ierastajās sliedēs un mēs atgriežamies darbā vai skolā, daudzi mājdzīvnieku īpašnieki sastopas ar negaidītu problēmu: mājdzīvnieki cīnās ar separācijas trauksmi.

Vasaras periodā, tavs pūkains draugs, iespējams, bija pieradis pie sabiedrības visas dienas garumā. Tagad pēkšņas izmaiņas rutīnā var likt tam justies saspringtam, nemierīgam un pat destruktīvam.

Bet neuztraucies — ir efektīvi veidi, kā palīdzēt mājdzīvniekam pielāgoties šai jaunajai rutīnai.

Noskaidro, kas ir atdalīšanas trauksme, pazīmes, kurām jāpievērš uzmanība, un stratēģijas, kuras vari izmantot, lai palīdzētu savam mīlulim tikt galā ar to.

 

Atdalīšanas trauksme rodas, kad mājdzīvnieki pārāk pieķeras saviem saimniekiem un cenšas tikt galā ar viņu prombūtni. Šī problēma bieži rodas suņiem, bet var skart arī kaķus. Trauksme var izpausties dažādos veidos:

  • Pārmērīga riešana vai ņaudēšana

  • Destruktīva uzvedība, piemēram, mēbeļu košļāšana vai durvju skrāpēšana

  • Nokārtošanās iekštelpās

  • Hiperaktivitāte / nemiers

  • Atteikšanās ēst vai dzert

  • Mēģinājumi aizbēgt vai raustīt durvis un logus

  • Pārmērīga sevis kopšana (kaķiem kā sevis nomierinoša uzvedība)


Šīs pazīmes liecina, ka tavs mājdzīvnieks jūtas nedrošs vai nobijies, tavas prombūtnes laikā. Par laimi, ir proaktīvas darbības, ko vari veikt, lai mazinātu viņa trauksmi.

 

 

Tā ir laba sajūta, dodoties uz darbu, zināt, ka tavs mājdzīvnieks ir mierīgs un pat izbauda laiku vienatnē. - vai ne? Izprotot sava mīluļa uztraukuma sakni un veicot praktiskus pasākumus, tu vari izveidot mierīgāku vidi, kas sniedz labumu gan tev, gan tavam mājdzīvniekam.


Vai esi gatavs palīdzēt savam mājdzīvniekam justies ērtāk vienam? Sāc pielietot šos ieteikumus pēc iespējas ātrāk, un drīz jūs abi jutīsities vieglāk ikdienas gaitās!

 

  1. Sāc ar mazumiņu: pakāpeniski palielini laiku, ko mājdzīvnieks pavada vienatnē. Sāc ar īsiem izbraucieniem ārā, lēnām pagarinot prombūtni, lai palīdzētu veidot toleranc

  2. Izveido rutīnu: mājdzīvnieki ļoti labi jūtas rutīnā. Centies ievērot konsekventu barošanas, vingrošanas un atpūtas laiku, lai mājdzīvnieks zinātu, ko sagaidīt katru dienu.

  3. Izveido drošu telpu: īpaša vieta ar pazīstamām rotaļlietām, gultas piederumiem un pat fona troksni, piemēram, nomierinoša mūzika vai baltais troksnis, var likt viņiem justies droši. Kaķiem var būt efektīvi, piemēram, Feromonu difuzori, kas izdala nomierinošas smaržas.

  4. Aktivitātes pirms prombūtnes. Pirms došanās ceļā, sadedzini viņa enerģiju ar aktīvu pastaigu vai rotaļu. Saguris mājdzīvnieks nebūs tik nemierīgs un visticamāk dosies snaudā.

  5. Uzmanības novēršana: interaktīvas rotaļlietas, gardumu došanas rotaļlietas (piemēram gumijas košļājamās mantas pildītas ar kādiem gardumiem) vai mājdzīvniekiem droša TV programma var viņu izklaidēt un garīgi stimulēt, kamēr esi prom. Suņiem, kuriem patīk košļāt, droša un ilgstoša košļāšana var arī būt labs uzmanības novēršanas veids.

  6. Mierīgas atvadas un satikšanās: kļūda, ko pieļauj daudzi mājdzīvnieku īpašnieki, ir pārāk lielas sajūsmas izrādīšana aizejot vai atgriežoties no mājām. Centies saglabāt mazliet zemāku enerģijas līmeni šajos brīžps. Atgriežoties, pagaidi dažas minūtes, pirms mierīgi sasveicnies ar savu mīluli. Tas palīdz samazināt kontrastu starp klātbūtni un prombūtni.

 




Atdalīšanas trauksme var būt smaga, gan mājdzīvniekam, gan tā īpašniekam, taču ar pacietību un pareizo pieeju tu vari palīdzēt savam mīlulim pielāgoties taviem prombūtnes brīžiem. Galvenais ir sākt pēc iespējas ātrāk, saglabāt konsekvenci un nodrošināt tavam mājdzīvniekam piemērotus rīkus, lai palīdzētu saglabāt mieru un iemācīties, ka nav jābaidās no būšanas vienam. Ir svarīgi ievērot šo pieeju pat nedēļas nogalēs, lai tavs mājdzīvnieks pierastu pie savas jaunās rutīnas.

Comments


bottom of page